TATTOO
gallery/header
gallery/241842375005212

Informatie

Op deze pagina kunt u alle informatie en risico’s lezen over het laten zetten en het verzorgen van tattoos. Voor het zetten van een tattoo wordt geacht dat deze informatie goed wordt doorgelezen. De klant moet dit aantonen door het ondertekenen van een toestemmingsformulier voor het zetten van de tattoo. Hiervoor is een burgerservicenummer nodig.


Risico’s


Het aanbrengen van tatoeages brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de tatoeëerder op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je een tatoeage wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.


Laat geen tatoeage aanbrengen:

op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;

op een litteken dat minder dan een jaar oud is;

op een plek die minder dan zes weken geleden is getatoeëerd;

op een plek waar minder dan drie maanden geleden een tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is;

op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;

als je onder invloed bent van alcohol of drugs;

als je zwanger bent.


Daarnaast wordt het afgeraden om een tatoeage te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:

diabetes

hemofilie

chronische huidziekte

allergie voor tatoeagematerialen of -inkt

immuunstoornis

hart- en vaatafwijkingen.

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica ? En wil je toch een tatoeage? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.


Hygiënische werkwijze

Omdat er tijdens het tatoeëren een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de tatoeëerder hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe tatoeage gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat: de huid voor het tatoeëren wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en eventueel geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje; de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt. De naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes; tijdens het tatoeëren schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken; de tatoeëerder tijdens het zetten van de tatoeage handschoenen draagt en deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid; de tatoeage na afloop wordt verzorgd en afgedekt.


Nazorg

 

Een nieuwe tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie tatoeage leiden. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de wond genezen is.

 

 

Nazorginstructie

Tijdens het tatoeëren gaat de huid kapot, waardoor er een wond ontstaat. Als je de tatoeage goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot deze wond genezen is.
Als de tatoeage is afgedekt met een steriel kompres of huishoudfolie, mag je dit na 3 tot 5 uur verwijderen. Wondspray of zelfklevende transparante folie moet blijven zitten tot dit er vanzelf afslijt of afvalt. Je mag met een tatoeage wel douchen.
 


Behandel de onbedekte tatoeagewond als volgt:

was de tatoeage twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep;

dep de tatoeage na het wassen met een schone handdoek droog;

smeer de wond in met vaseline (te verkrijgen bij o.a. Kruidvat).

 

 

Zorg dat je tijdens het genezingsproces:

de tatoeagewond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de wond verzorgt);

niet krabt aan de tatoeagewond;

de tatoeagewond niet bedekt met strakke of vervuilde kleding;

de tatoeagewond niet afdekt met pleisters of verband;

(bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijdt;

de tatoeagewond niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank.

De getatoeëerde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je tatoeage daarom altijd in met zonnebrand.

 

 

Let op: neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn.